Margaríny a jejich obsah

Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, Coje těch zbývajících 50%?) Prozatím ale probereme k čemu je ta kyselina dobrá? Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené). Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky nepředstavují žádný problém. Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostlinných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.

Na rozdíl od přirozených jsou transfigurované tuky zdraví velmi neužitečné. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství. Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené.

Proč vznikl margarín?

Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli, aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět. Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť,  začali to lidem prodávat místo másla. ZNÁTE rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?

  • obojí má stejné množství kalorií
  • máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků
  • máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel (např. karoten u mrkve)
  • máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár kapek uměle přidaných chemiky
  • máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel
  • máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let

 

Co o margarinech zjistili vědci? 

Podle poslední studie Harvard Medica

  • oproti stejné konzumaci másla zvyšuje počet onemocnění srdce u žen o 53%
  • zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol)
  • až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou
  • snižují kvalitu mateřského mléka
  • snižují odpověď organismu na antigen (imunita)
  • snižují odezvu těla na inzulín
  • margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA – aby z něj byla 100% umělá hmota!!!

To poslední by samo o sobě mělo postačit k tomu, aby se soudný člověk ihned a do konce života vystříhal konzumace jakékoli formy "umělých jedlých tuků", a čehokoli jiného, co prošlo hydrogenací.Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie, ale ještě hůře ani vyloučit. Hromadí se v něm, lepí se na buňky, které dusí. Ucpávají se arterie, ztučňují játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají hned za rohem.

Chcete důkaz - proveďte si testík sami:

Kupte vaničku umělého jedlého tuku, otevřete to a nechte někde venku ve stínu nebo v garáži. Po několika dnech pozorování si povšimnete několika věcí:

  • nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci, žádný hmyz, ani otravné octomilky, ba ani švábi;
  • ani po letech se to nezkazí a nezačne jinak páchnout
  • nemá to žádnou výživnou hodnotu, takže to nic nebude žrát a nic na tom ani v tom neporoste
  • dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už je co říct!!). - vyrostla li tam plíseň, je to na zbytcích ulpěných z jiného jídla třeba špinavým nožem, slinami atd.

Proč to nic živého nechce? Protože to je z 99.99% plast, který život zabíjí! Co takhle rozpustit si na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si to na topinku? Ne? Tak proč jíte margaríny? Pamatujte: COKOLI zabíjí život, zabíjí i VÁS .... jen pomaleji. 

Poznámka lékaře nakonec

Konečně to nějaký chemik napsal. Rád bych k tomu dodal, že pokud vyšetřuji pacientky s podkožními lipomy a celulitidou na ultrazvuku, shodně odpovídají, že jí pouze umělé tuky, že žijí "zdravě". Po pravdě, s takto zdravě žijícími ženami je vhodný jen čistě profesionální kontakt. Jejich tělesné schránky totiž připomínají živoucí mumie. Kdyby kdysi zvýšili příjem těchto umělých tuků v jídelníčku některých komunistických prominentů, byli by dokonale nakonzervovaní, takže by se k posmrtnému uchování jejich pozůstatků nemusela stavět nákladnou technikou vybavená mauzolea. (MUDr. Studnička)

Vliv margarínu na lidský organismus

Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší – pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy, ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.

Článek jsem pro Vás připravila na základě kolujících zpráv z internetu, shoduji se s jeho textem, proto jej zde uvádím. Jako hlavní tuk by ovšem máslo rozhodně nevolila, myslím, že máslo není nutné užívat, ale pokud bych měla volit mezi margarínem a máslem - volba by byla jednoznačná.

 

Joomla templates by a4joomla