Radiace potravin

Už před mnoha tisíci lety upozorňovali duchovní Mistři, že pro dosažení harmonie s vesmírnými zákony je třeba přidat k modlitbám, meditacím a duchovním tělesným cvičením také respekt k energiím, které se do organismu dostávají stravou. Však to denně můžeme pozorovat sami na sobě: po určitých jídlech je nám lehce a příjemně, s chutí vstupujeme do každé činnosti, plně prožíváme radost z ní. Jiné pokrmy nás však tíží v žaludku, stahují nás dolů, jsme po nich unavení a ospalí a netěší nás poznávání nových stránek z knihy života, spíš máme tendenci se všem aktivitám vyhnout.

Vibruje mi talíř? 

Od minulého století zkoumají soustavněji tyto okolnosti francouzští vědci v čele s André Simonetonem. Vycházejí z toho, že všechno kolem nás je tvořeno atomy s nejrůznějším vnitřním složením. Neustálý pohyb, neustálá hra subatomárních částeček uvnitř atomu produkuje energii, která emituje ven. Vznikají tak specifické, velmi rozdílné vibrace a citliví lidé udávají, že jiné vibrace vydává třeba strom, jiné mrkev, jiné obilný klas a jiné kamínek z potůčku. Tyto vibrace působí velmi jemné vlny s nepatrnou délkou (pod 1 mikron = 1 mikrometr = 10-6 m) a s různou rozsahovou amplitudou. Když američtí vědci vynalezli spektrometr, přístroj, kterým se tato jemná vlnění dají dost přesně změřit, mohlo začít soustavné zkoumání vibrací živých i neživých struktur.

Jednotku menší než mikron, nazvali angström a označili ji velkým Å (s kroužkem nahoře).

André Simoneton a jeho výzkumná skupina se zaměřili na potraviny a provedli velký počet zajímavých měření. První kniha, ve které prezentovali své výsledky, vyšla už brzy po II. světové válce a od té doby dochází ke stále novým vydáním. Kniha se jmenuje „Radiatione des aliments, ondes humaines et santé“ (překlad přibližně „Radiace potravin, energie vln lidského těla a zdraví“).

Zjistili, že lidský organismus emituje vlny v rozsahu 6200 Å až 7000 Å, což odpovídá růžové barvě slunečního spektra. Léčitelé a osoby na vysokých stupních duchovního vývoje mívají 9000 i více Å. Má-li tělo radiaci okolo 6500 Å, cítí se člověk v pohodě a je zdráv. Při nemocech byla ale naměřena radiace mnohem nižší. Samozřejmě, že výzkumníci začali hned pátrat, které okolnosti či potraviny mohou člověku vysokou radiaci předávat. U nás v této oblasti prováděl výzkumy tým profesora Kahudy v dobře vybavené laboratoři a jejich poznatky se shodovali se světovými výzkumy.

Vyzařování a věda

Zkoumalo se zemské záření, kosmické záření, záření ze slunečního spektra a odraz těchto mocných zdrojů energie v síle potravin a živých organismů. U lidí se pozorovalo nejen vyzařování hmotného těla, ale i souvislost s lidským vědomím a podvědomím, s psychickou a duchovní nadstavbou. To ale nemohlo být doloženo takovým přesným měřením, jaké požaduje od pokusů současná materialistická vědy. Však to znáte, každý ví, že víra, láska a lidská vůle dokážou dělat zázraky, ale převeďte to do nějakých tabulek s přesným dávkováním těchto psychických vlastností. Kdopak určí, kolik centimetrů, joulů nebo gramů lásky a trpělivosti musí vynaložit maminka na bolící bříško děťátka?

Výsledky naměřené u potravin

Simoneton krmil pokusná zvířátka z hlediska potravinářské vědy plně hodnotnou, pečlivě vypočítanou stranou, obohacenou o vitamínové a minerální doplňky. Po určité době však všechny druhy zvířat vykazovaly únavu a špatný vývoj ve srovnání s těmi, která dostávala svou přirozenou běžnou stravu. Stačilo však přidat do té vědecky vyčítané potravy trochu jídla s dobrým vyzařováním (citron, ovoce, čerstvou zeleninu, obilí) a všichni tvorečkové se začali vyvíjet normálně, byli čilí a plní chuti do života. Z toho naši výzkumníci usoudili, že teorie o skladbě potravy (bílkoviny, sacharidy, vitamíny…) i teorie o joulech – kaloriích jsou neúplné a že by se mělo přihlížet k délce vln, které potravina emituje. Zjistili třeba, že bulva cukrové řepy vykazuje radiaci 8000 Å, ale kostka cukru z řepy průmyslově vyrobená vykazuje záření téměř neměřitelné, blížící se k nule. Pro nás je tedy prvořadá nikoliv hodnota kalorická, ale hodnota životodárná. Podle takové hodnoty rozdělil Simoneton hlavní potraviny.

Kategorie I - potraviny se zářením vyšším, než je vyzařování člověka, tedy od 6500 do 10000 Å

  • dužiny zralých plodů a jejich čerstvě vylisovaná šťáva - čerstvé  9 – 10000 Å, uložené v obilí 9000 Å , usušené cca 4000 Å - po namočení do vody 5000 Å
  • zeleniny syrové nebo šetrně tepelně upravované -  syrová a šetrně upravená 9000 Å brambory mají syrové 2000 Å, pečené 9000 Å a vařené 6 – 7000 Å
  • tepelně zpracované luštěniny - čerstvé září asi měsíc, pak nezáří, po namočení však   7 – 8000 Å
  • obilí  a čerstvě namletá mouka a potraviny z toho připravené -  pšenice 8 – 9000 Å, pohanka, oves, kukuřice 8500 Å,  vařené obilí 9 – 10000 Å, čerstvě namleté obilí září jako zrní a kváskový chléb z čerstvě namletého obilí má 9200 Å. Rovněž čerstvě vyrobené těstoviny, jaké dělaly naše babičky, dokud jsou ještě měkké (tedy nesušené) mají vlnovou délku jako obilí.
  • olejnaté plodiny a z nich za studena vylisované oleje: mandle, ořechy, olivy, sója, seznam,…  - olivový olej  8500 Å, řepkový olej 5000 Å. oleje z prvního lisování za studena. Stolní oleje pod 4000 Å. Ořechy a oříšky 8000 Å
  • kýta uzená na dřevě -  9600 Å
  • ze živočišných potravin to jsou čerstvé mořské ryby a korýši
  • čerstvá smetana a máslo
  • zcela čerstvá vejce
  • mořská voda  u povrchu 8 – 9000 Å
  • mošty konzervované hořčičnými semínky 11 – 12000 Å
  • bylinky - výluhy, odvary heřmánek, máta, dubová kůra a jasan - 8000 Å, ořešák  8500 Å, meduňka 9000 Å
  • mořská sůl 9000 Å
  • Včelí med  5 – 8000 Å, mateří kašička  11000 Å

Kategorie II -  potraviny s radiací 3000 – 6500 Å:

  • čerstvé mléko (za 12 hodin klesá jeho radiace na 40 %, za 24 hodin na 10%)
  • kokosový a arašídový olej
  • zelenina vařená nad 15 minut a s vyšší teplotou
  • sladkovodní ryby z bystřiny 5 – 6000 Å
  • vařené mořské ryby
  • víno, pivo  - 4000 Å

 Kategorie III -  potraviny s radiací pod 3000  Å:

  • vařené maso
  • uzeniny
  • fermentované sýry
  • vejce po 15 dnech
  • vařené (pasterizované) mléko
  • káva, čaj
  • čokoláda
  • průmyslové zavařeniny

 Kategorie IV - záření je téměř nulové

  • konzervy
  • margaríny
  • alkohol
  • cukr
  • průmyslové těstoviny
  • konzumní chléb a pečivo 

 

Voda vykazovala hodnotu blízkou nule, ale minerálky nabrané přímo u pramene měly 8800 – 14000 Å. Ve francouzských laboratořích se hledal způsob, jak uměle dynamizovat vodu a jiné oblíbené potraviny. Používali přírodní prostředky, přijatelné i pro nás, jako citron, sluneční záření, ukládání potravin na pravotočivou spirálu nebo včeličkám na úl. Už méně přijatelné jsou pokusy s elektromagnetizací a s infračerveným světlem. Přirozeně dynamizovaná je voda z ledovců a z hlubinných pramenů.

Někoho bude možná zajímat, že běžné chemické léky měly záření neměřitelné, prakticky žádné, ale homeopatické léky všechny emitovaly energii – možná díky protřepávání. Pohyb vždycky dynamizuje, je-li přiměřený a nenásilný, proto bychom si měli často připomínat blahodárné účinky energetických cvičení.

Pro porovnání jsme vyhledali hodnoty vedlejších potravin: kostkový cukr vykázal málokdy 1000 Å, spíš se blížil k nule. Kamenná sůl má 1 – 2000 Å, zatímco mořská má 9000 Å, pokud není průmyslově „obohacovaná“. Potraviny s nízkou radiací momentálně sníží radiaci člověka, když se jedí jen občas, tělo to vyrovná. Při trvalé konzumaci potravin s nízkou radiací tělo neustále dorovnává tento deficit a objeví se problémy. Nejprve únava, špatná nálada, podrážděnost a nakonec i nemoc. Mrtvé potraviny, jako třeba masové konzervy, tělu jeho radiaci doslova odebírají.

Výzkumníky, inspirované pracemi Simonetona, brzy napadlo změřit, v jakých radiačních pásmech se nejlépe daří mikrobům, bakteriím, virům a jaká vyzařování jsou spojena s některými nemocemi. Bezpečně zjistili, že nemocím se daří pouze v určitém radiačním pásmu, vždycky nižším, než 6500 Å, což je průměrná radiace zdravého člověka.

  • tuberkulóza – 5525 Å
  • pneumokoky – 5460 Å
  • chřipka – 5600 Å
  • meningokoky – 3100 Å
  • rakovina – 4875 Å
  • malárie – 5505 Å
  • spála – 4200 Å
  • spalničky – 3250 Å
  • revmatismus – 3250 Å

Tedy obrana  proti onemocněním -  postačí mít vyšší radiaci, původci nemocí nejsou schopni dlouho žít v prostředí, které má vyšší radiaci, než je ta jejich. Abychom získali vysokou radiaci, potřebujeme jíst stravu s dobrým vyzařováním. Jak jednoduché. Je tomu tak v praxi?

Učitelé makrobiotiky se té jednoduchosti usmívají. Připomínají, že laboratorní pokusy nejsou schopny brát v úvahu všechny schopnosti lidského těla. Možná si připomeneme vlastní zkušenost, že i ta nejbáječnější potravina, konzumovaná v nadměrném množství nebo nevhodným způsobem (hltáním bez kousání) nebo v nevhodnou dobu (pozdě večer) nebo při nevhodné situaci (rozčilení, spěch) nemůže našemu tělu přidat nic na užitku.  Naopak méně vhodný pokrm, doprovázený tou správnou vlnou, může v těle zapůsobit harmonicky a ozdravně, zvláště když k té pomoci shora připojíme svou vlastní snahu dynamizovat každé sousto co nejdokonalejším prožvýkáním.

Literatura: MUDr. Kahuda, DrSC: Fundamentální záření hmot, 1980

 

Joomla templates by a4joomla